onsdag

Opdraget til terror, Anders Hjorth-Jørgensen


Forsiden til Anders Hjorth-Jørgensens bogSå fik jeg læst den, Anders Hjorth-Jørgensens store omfattende erindringsbog, Opdraget til terror?. For tegneserielæsere er han et kendt navn. Født 1949 i Jyderup, hvor han også voksede op, blev uddannet til biblotekar og i den stilling var han foregangsmand for, at også tegneserier skulle være til at få på biblioteket. Han redigerede Politikens tegneserieleksikon og forlaget Stavnsagers serie med faglitteratur om tegneserier, skrev i det hele taget meget selv om mediet og endte med at stå for Tegneseriemuseet, der i dag, efter lang tid i Kalundborg, er endt på Storm P. museet på Frederiksberg.

Erindringer fra tegneseriernes verden

Undertitlen på bogen er Erindringer fra de kulørte siders brogede verden, og det er det sandelig. Det er hans liv med tegneserier fra barn af, hvor han læser tegneserierne i hans mosters kiosk i fødebyen over hans genopdagelse af mediet som bibliotekar og alle de mange arrangementer og møder han har været med i og til hans bestyrelse af Tegneseriemuseet. Bogens titel er taget fra psykologen Tørk Haxthausens bog Opdragelse til Terror, der i halvtredserne satte gang i en vild hetz mod tegneseriemediet, jeg har skrevet om det her i indlægget Ufrivillig Komik. Han voksede netop om som barn under denne hetz og oplevede den ved, at han den ene uge fik lov at læse Wild West-bladet, men næste uge sagde hans forældre, at nu var der ikke råd til det mere. Senere fandt han ud af, at det skyldtes hans velmenende skolelærers formaning til forældrene om at værne børnene mod disse skrækkelige seriehæfter.

Det er også på grund af den holdning til serier, at han mister interessen, men da han er bibliotekar kommer den igen, og her bliver han så en af fortalerne for tegneserier på bibliotekerne.
Fremstillingen er krydret med mange morsomme iagttagelser, og man får meget at vide om både Will Eisner, Morris, Claus Deleuran og andre betydende personligheder i tegneseriens verden. Den er så også omfattende, med mange illustrationer, der har lange billedtekster. Det kan føles som lidt af en stor mundfuld. Til gengæld kan man så sige, at man har sit eget lille tegneseriemuseum på bogreolen, som man kan tage ned og glæde sig over.

Disneyserier i bogen

Af interesse her på en blog om Disney-serier er det, at han i sine barndomserindringer fortæller, at han fik Anders And & Co. nr. 9/1949 til sin to års fødselsdag. Den havde forside af Walt Kelly, der senere tegnede den satiriske serie Pogo, der en snes år senere blev en af Anders' storfavoritter. Hæftet blev billedlæst i første omgang, men da han kunne læse teksten fandt han  ud af, at at alle de andre historier med Mickey Mouse, Fedtmule og Lille Ulv kunne gå an, men den virkelig gode historie var Anders And-historien, tegnet af Carl Barks. Det er den elskede klassiker, hvor Anders And er skoledetektiv med opgave at fange skulkende børn, inklusiv hans egne tre nevøer. Denne historie fik ham til at læse bladet regelmæssigt, og Barks får her det ord med på vejen, at han er en fortæller i H. C. Andersen-klassen.
Så skal det også nævnes, at da han senere laver udstillinger på bibliotekerne om tegneserier er også Freddy Milton med, som i en lang periode tegnede historier til det hollandske Donald Duck, men først senere kom ind i Egmont og med rødder i Barks-traditionen tegnede den satiriske serie om dragefamilien Gnuff, som jeg varmt kan anbefale at stifte bekendtskab med, hvis du ikke har gjort det.
Så oplever han selvfølgelig også Barks' besøg i København i 1994. Han er ikke med til at interviewe ham, der var sat en grænse for hvor mange der skulle det på grund af andetegnerens nedsatte hørelse, men det lykkes at få en hilsen til Tegneseriemuseet.
En stor omfattende, men læseværdig bog for tegneserieelskere.
Den er på 300 sider og koster 249 kr.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Smid da gerne en kommentar, hvis du har spørgsmål - ja, endda tilføjelser er velkomne.